5 frågor
Teknik direkt - frågor - sid 98
1. Tryckhållfasthet handlar om att klara av tryckkrafter. Ett höghus tex utsetts för starka tryckkrafter och behöver därför en stark tryckhållfasthet för att inte ändra form eller krossas.
Hårdhet hindrar byggnader från att få gropar eller repor.
Draghållfasthet gör så att saker klarar av/håller för starka dragkrafter.
Elasticitet tar tillbaka formen. Byggnader med hög elasticitet kan fördändras mycket men ändå gå tillbaka till sin ursprungliga form.
2. Armerad betong är betong som kombineras med ett annat material, tex järn för att få bättre draghållfasthet.
3. Ett byggmaterial som är korrugerat är vågformat eller veckat. Man bygger ofta tak och andra byggnader av korrugerad plåt eller plast. När man bygger lådor använder man sig ofta av wellpapp som är ett starkt men lätt material gort på delvis korrugerat papper och delvis slätt papper.
4. Konstruktioner byggda med "fackverksteknik" är starka och lätta men även billigare än de flesta andra byggnadstekniker då de sparar mycket material.
Lyftkranar och stora torn/byggnader (tex Eiffeltornet) byggs med fackverkskonstruktion.
5. När en balk böjs allt för mycket förlorar den sin ursprungliga funktion.
För att undvika att balken böjs finns det olika knep:
knep a: Placera balken på högkant. Balken fungerar bäst då eftersom avståndet mellan ytter- och innerkurvan blir större.
knep b: För att balkar ska vara lätta men ändå hållbara och svåra att böja kan man göra den smalar i mitten där belastningen är som minst och istället förstärka ytter- och innerkurvorna. En sådan balk kallas för I-balk.
Bra brolänkar! Bra att ni kommit igång med frågorna. Titta på länkarna på resursen. Börja fundera på en ritning. Dela bloggen så att ni blir redaktörer. Jag lägger upp era frågor och svar på resursen.